Dr. Nagy István levele a fiatal generációhoz

Kedves Fiatalok!

Az agrárpálya ma már valós és kihívásokkal teli karrierlehetőséget kínál korosztályotok számára. A vidék gazdasága a modernizációról, a technológiai vívmányokról és a minőségi termékekről szól, ahol nemcsak helye van, hanem egyre komolyabb igény mutatkozik a magasan képzett, fiatal szakemberek iránt.

 Az agrárium sok tekintetben előttünk jár. Amíg a hétköznapokban csak ismerkedünk az önvezető autók gondolatával, addig a szántóföldeken már természetes, hogy önvezető traktorok járnak. Tehenészetek működnek teljes gépiesítés mellett, máshol dróntechnológiával mérik fel a belvízfoltokat a kukoricatáblán. Modern feldolgozóalgoritmusok, korszerű gépek és különböző tudományterületek összehangolt munkája jelenti ma a gazdák mindennapját.

Nekünk magyaroknak a jövőt itt írják. Büszkék vagyunk rá, hogy az agrártárca 47 agrár-szakképző intézményt működtet az ország 62 pontján, hogy százféle szakképesítéssel segítse az ifjú gazdászok korszerű tudáshoz való hozzájutását. A fiatalok karrierútjának elindítása érdekében számos támogatási lehetőséget biztosítottunk. Beruházási jellegű fejlesztések esetében közel 41 milliárd forint került megítélésre, mintegy 1070 fiatal gazda számára, míg a Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása című pályázaton 1300 kérelmező több mint 15 milliárd forintos támogatást kapott. 

Komoly számok és komoly lehetőségek ezek, amelyekre nagy szükség is van, hiszen mezőgazdaságunkban a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van. A magyar vidék ügye közös ügyünk, a lehetőségek kihasználása és az agrárium jövőjének alakítása azonban elsősorban rajtatok, fiatalokon áll. 

Nagy öröm ezért számomra a FIVÉM megalakulása, amely friss lendületet és értéket hoz az agráriumba, s újabb platformot teremt a fiatal gazdák számára. Ehhez a szép, közösségteremtő munkához sok sikert és magukért beszélő eredményeket kívánok!

Tisztelettel:

Dr. Nagy István,
agrárminiszter

Oszd meg ismerőseiddel!

Szólj hozzá!

Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért

A FIVÉM egy olyan ernyőszervezet, amely a fiatalok és az idősebb mezőgazdasági szereplők között kíván hidat építeni.

További bejegyzések

Kövess minket a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!