Szabó Ádám blogja a vidéki gazdálkodásról

Kedves Olvasók, Fiatalok! 

Szabó Ádám vagyok, elsőéves hallgató a Szent István Egyetem AGK Tessedik Campusán, és vidékfejlesztési agrármérnöknek tanulok. Nem véletlen kerültem ide, az életemben mindig jelen volt, és van az agrárium. Édesapám őstermelő, kertészetünk van, ahol fóliasátorokban paradicsomot termelünk. Így hosszas évek alatt sikerült megfigyelnem az agráriumot fiatal szemmel.

Manapság a magyar agrárium egyik legnagyobb problémája a generációváltás. Kevés fiatal érdeklődik a mezőgazdaság iránt, ennek lehet oka az, hogy a fiatalok nem kapnak elég információt a mezőgazdaságról és az ebben rejlő lehetőségekről. Ezt próbálja orvosolni az a mezőgazdasági szervezet is, amihez én is csatlakoztam tavaly, a FIVÉM egyesület.
Ezt azt érdeklődés hiányt az agrár felsőoktatás is megérzi, hiszen nagy a hallgatói hiány.

Azt tapasztaltam, hogy a fiatalok eltávolodnak a mezőgazdaságtól, és lenézik azt, pedig a magyar agrárium már nem csak a vasvilláról és a gumicsizmáról szól. Olyan technikai megoldások születnek a mezőgazdaságban, amik figyelemre méltóak. Szükség van a fiatal jól képzett agrárszakemberekre. Rengeteg családi gazdaság marad kihasználatlanul, mert a fiatalok nem veszik át ezeket az idősebb generációktól. A Fiatalok kezdenek eltávolodni a vidéki élettől és véleményem szerint ezt nem lenne szabad hagyni!

Sokkal nagyobb potenciál van a mezőgazdaságban, mint azt gondoljuk. Ha egy kisebb vagy akár nagyobb kertészetet, családi gazdaságot vezetünk, jelen van az idézőjeles szabadság, nincs főnök, aki irányít, ez azonban óriási kitartást, precizitást és szaktudást igényel.
De bátran kijelenthető, hogy nagyon jövedelmező is lehet.
Mezőgazdasági vállalkozóként nem egy fix bért kapsz, saját magad is nagymértékben ráhatással lehetsz a profitodra, ami más területeken nem ekkora mértékű. Erre példaként felvetem a termésátlagokat. Nagymértékben függ a termésátlag a gazdálkodótól. 

Csak bátorítani tudom a generációmat, hogy merjük választani ezt a gyönyörű és sokrétű szakmát. Ha téged más szakma érdekel, de értékeled és becsülöd Hazánk agráriumát, bíztatlak arra, hogy vásárold a magyar termékeket, ezzel is támogatod az gazdákat és a mezőgazdaság fejlődését is. Ne hagyjuk, hogy a magyar piacot elárasszák a rosszabb minőségű külföldi import termékek! 

Zárásként szeretném megemlíteni a FIVÉM egyesületet. Az egyesület célja a mezőgazdaság minden agának népszerűsítése a fiatalok körében. Várjuk azon lelkes fiatalok csatlakozását, akik szeretnének maradandót alkotni, és egy összetartó közösség tagjai akarnak lenni.

 

Tisztelettel:

Szabó Ádám

agrármérnök hallgató 

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter

Szólj hozzá!

Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért

A FIVÉM egy olyan ernyőszervezet, amely a fiatalok és az idősebb mezőgazdasági szereplők között kíván hidat építeni.

További bejegyzések

Kövess minket a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!